Beste collega,
Op donderdag 20 en vrijdag 21 november 2025 organiseren wij de 18e editie van onze 2-daagse nascholing Ouderengeneeskunde met een compleet nieuw programma waarvoor 14 accreditatiepunten worden aangevraagd.
Door middel van interactieve voordrachten neemt de spreker u mee door de onderwerpen waarbij er veel aandacht zal zijn voor casus behandelingen en vragen, de praktische aansluiting op de dagelijkse praktijk is daarbij leidend.
Wij hopen u te mogen ontvangen in Maastricht en kijken uit naar uw komst.
Onderwerpen & sprekers
DONDERDAG
Duizeligheid bij ouderen
dr. R.B. van Leeuwen, neuroloog, Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
Duizeligheid bij ouderen komt vaak voor en heeft veel effect op de kwaliteit van leven. Bij ouderen is de duizeligheid vaak multifactorieel. Veel oorzaken van duizeligheid zijn goed behandelbaar en komen in deze presentatie aan de orde.
Anorexie en gewichtsverlies in de palliatieve fase
dr. A. de Graeff, internist-oncoloog en Hospice arts Demeter, De Bilt
Luchtweginfecties en complicaties bij ouderen
dr. T van Essen, voormalig huisarts te Amersfoort, Voorzitter Nederlandse Immunisatie Stichting
Dr. Ted van Essen, bekend van zijn heldere en toegankelijke uitleg als tv-dokter bij Omroep MAX, brengt zijn jarenlange ervaring als huisarts en publieke spreker naar onze nascholing.
Wat kun je verwachten?
- Het belang van vaccinaties om luchtweginfecties te voorkomen en daarmee de kwaliteit van leven te behouden.
- Hoe bedlegerigheid kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor infectieziekten – en wat we daaraan kunnen doen.
- Praktische tips voor zorgprofessionals over het voorlichten van patiënten over vaccinaties.
Interprofessioneel samenwerken rondom de oudere patiënt
dr. C.J.P.W. Keijsers, klinisch geriater/klinisch farmacoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis
Farmacotherapie en antipsychotica bij de oudere patiënt
dr. C.J.P.W. Keijsers, klinisch geriater/klinisch farmacoloog, Jeroen Bosch Ziekenhuis
VRIJDAG
Beroerte, omvang probleem en diagnostiek bij ouderen. ''Hoe gaat u om met de patiënt die antistollingsmiddelen gebruikt en bloedingsrisico in de 1e lijn''
dr. M.T.B. Truijman, neuroloog, Maastricht UMC+
Bewegen en voeding: samen sterk tegen sarcopenie!
prof. dr. M.H. Emmelot-Vonk, hoogleraar klinische geriatrie, UMC Utrecht
Sarcopenie is het verlies van spiermassa en daarmee gepaard gaande afname van spierkracht als gevolg van veroudering. Het heeft belangrijke gevolgen voor het dagelijks functioneren, de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van ouderen. Toch is het een onderwerp dat in de dagelijkse praktijk nog erg onderbelicht is. Terwijl tot op hoge leeftijd is aangetoond dat een multidisciplinaire behandeling, vooral gericht op de combinatie van bewegen en voeding, het verlies van spiermassa kan vertragen en de zelfredzaamheid kan bevorderen. In deze presentatie wordt ingegaan op wat sarcopenie is en welke gevolgen het heeft, hoe het ontstaat, hoe je het kunt diagnosticeren en welke interventies je succesvol kunt inzetten om sarcopenie te voorkomen of te behandelen.
Differentiaal diagnostiek hartfalen en COPD
prof. dr. F.H. Rutten, huisarts en verbonden aan Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde UMC Utrecht
Hartfalen en COPD komen veel voor, zeker bij ouderen. Ze zijn echter lastig van elkaar te onderscheiden en kunnen ook gelijktijdig bij een patiënt voorkomen. Toch zijn er manieren deze twee aandoeningen te onderscheiden bij patiënten met kortademigheid. Dit is belangrijk omdat de behandeling van deze chronisch progressieve ziektebeelden totaal verschillend is. Hierover zal de nascholing "Differentiaal diagnostiek hartfalen en COPD' gaan.
Diagnostiek dementie in de 1e lijn; nu en in de toekomst
em. prof. dr. Ph. Scheltens, emeritus-hoogleraar neurologie, Amsterdam UMC, locati VUmc en oprichter Alzheimercentrum Amsterdam
Met het oog op de ontwikkelingen in het dementie veld komen de mogelijkheden voor diagnostiek en therapie van met name de ziekte van Alzheimer dichterbij de 1e lijn. Wat houdt dit in? Wat wordt er nu gedaan en welke mogelijkheden liggen er in het verschiet? *
Benigne en (pre) maligne huidafwijkingen
De meest voorkomende huidaandoeningen bij ouderen in de eerste lijn
dr. A. Fongers, dermatoloog, Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Hotel Crowne Plaza Maastricht
Het congres wordt gehouden op de fraaie locatie gelegen aan de Maas in de zalen Ceramique. Deze zalen bieden een panoramisch uitzicht op de Maas.
Crowne Plaza Maastricht
Ruiterij 1
6221 EW, Maastricht
Bereikbaarheid
U reist op eigen gelegenheid en het hotel is zeer goed met het openbaar vervoer en de auto te bereiken. Komt u met de auto dan kan u parkeren in de parkeergarage onder het hotel of de Q-Park Onze Lieve Vrouwe parking welke is gelegen op 5 minuten loopafstand. Parkeren is voor eigen rekening.
Indicatief programma
De hieronder genoemde tijden zijn indicatief, de definitieve indeling van het programma ontvangt u samen met de laatste informatie, uiterlijk een week voor aanvang van de nascholing.
DAG 1
08.00 - 08.30 - Ontvangst en registratie
08.30 - 08.45 - Welkom en pre-toets
08.45 - 10.45 - Nascholing
10.45 - 11.15 - Pauze
11.15 - 12.15 - Nascholing
12.15 - 13.00 - Lunch
13.00 - 15.00 - Nascholing
15.00 - 15.15 - Pauze
15.15 - 17.00 - Nascholing
17.00 - 17.15 - Leerpunten en afsluiting
DAG 2
08.30 - 10.30 - Nascholing
10.30 - 11.00 - Pauze
11.00 - 12.00 - Nascholing
12.00 - 12.45 - Lunch
12.45 - 14.45 - Nascholing
14.45 - 15.00 - Pauze
15.00 - 16.45 - Nascholing
16.45 - 17.00 - Leerpunten en afsluiting
Aanvullende informatie
ACCREDITATIE
Twee weken na afronding van de nascholing zullen de accreditatiepunten worden bijgeschreven op uw BIG-registratie. Indien u niet over een BIG-registratie beschikt of dat er voor uw beroepsvereniging geen accreditatie is aangevraagd kunt u een bewijs van deelname ontvangen. Deze laatste kunt u bij uw beroepsvereniging opvoeren.
ARRANGEMENT
- Deelname aan de nascholing incl. cursusmaterialen
- Koffie/thee of fris en snacks in de pauzes
- Lunchbuffet
ANNULEREN EN ALGEMENE VOORWAARDEN
Op onze nascholingen zijn de Algemene Voorwaarden van Huygens postacademische nascholingen van toepassing. De Algemene voorwaarden zijn hier te lezen en te downloaden.
VRAGEN
Voor vragen kunt u onder contact het formulier invullen of rechtstreeks mailen naar aW5mb0BocG5hLm5s